Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2010 12:18 - Майка кураж оглави БНТ - Вяра Анкова
Автор: ame4o Категория: Новини   
Прочетен: 1498 Коментари: 0 Гласове:
0



 Докато гледа  бебета, амбициозната Вяра Анкова ражда  идеи за телевизията.

Казват, че две  дини под една мишница не се носят, но явно за някои и пет не са проблем. А как става това? Ами попитайте многодетната майка Вяра Ан-кова, която само преди седмица стана новата шефка на БНТ, тя може и да ви каже рецептата. "Истината е, че действително съм постигнала мечтата си - и в професионален, и в личен план", лаконична е амбициозната нови-нарка. И леко повдига завесата на успеха, че за да станеш майстор в професията, трябва да тръгнеш от чиракуването.

Официално на "Сан  Стефано" току-що дипломиралата се английска филология Вяра Анкова влиза през 1991 г. първо като преводач, а след това - репортер. Забелязана е и от Сашо Авджиев, които я кани за водеща на сутрешния блок "Добро утро". Следващата крачка в кариерата на Анкова е „По света и у нас". По време на пуча в Русия на 19 август Вяра е на малкия екран повече от 12 часа. Започва от 8 ч. вечерта до сутринта. Към 6 ч. на следващия ден я пуснали вкъщи да си измие очите и пак се върнала. „Толкова бързо се сменяше информацията, че редакторите нямаха време да превеждат и само ми хвърляха листове с новини ту от Си Ен Ен, ту от руските телевизии", връща се назад в годините Анкова. Със съпруга си Томас Лафчис се запознават през 1996 г. пак покрай новините. Повод станал познат от Вяра по време на предаване резултат на мач - 3:2 за "Левски", и Лафчис звъни в телевизията да й благодари. Следва гореща любов, резултатът от която днес са три деца - 13-годишният Константин, 12-годишната Хелена и 4-годишната Натали. Те обаче не са единствените отрочета на фамилията, защото и Томас, и Вяра имат по една щерка от първите си бракове.

Най-голямата дъщеря на Анкова - Яна, вече е на 24 години, омъжена е за американец и отдавна живее в САЩ.

Но да се върнем на „дините". През 2000 г., малко след раждането на Косьо и Хелена, фамилията  заминава за Атина, за да се грижат за овдовелия  баща на Томас, който трудно понася загубата на съпругата си. В Гърция живеят 4 години, а Вяра е кореспондент на БНТ. Върти къща, грижи се за децата, тича по събития. И когато всички решават, че вече е "пуснала котва" край бреговете на южната ни съседка, тя се завръща в телевизията - като шеф на "Новините". Кани я Уляна Пръмова, току-що станала директор на БНТ. На Вяра й е трудно да откаже.

Но - отново изненада, този път с името на следващата щерка -Натали. "Никога не съм си представяла, че ще ги докарам до четири", признава малко след раждането на изтърсака Вяра, която на втория месец отново е в нюзрума. За ужас на колегите си обаче вместо изморена домакиня сутрин те виждат кипяща от енергия жена.

"Аз съм  човек, който още преди да  е постигнал нещо напълно, вече  има друга цел", неуморна е Анкова. Да отгледаш 4 деца само по себе си е атестация за издръжливост и завидна енергия. Анкова обаче набляга, че разчита основно на подкрепата на съпруга си. „Мъжът ми ме сваля на земята", каза преди месеци тя.

Образът си Анкова допълва с кокетството на добре изглеждаща жена, че вече не е суетна, с желанието да е малко нещо и домакиня, с признанието, че мрази да седи сама вкъщи и да лети със самолет. „Имам много фобии, но те не са в професионалния ми живот", твърди, когато започва реформите в новините на БНТ. Дали и след няколко месеца като генерален директор пак ще се хвали със същото? 



Тагове:   вяра,   майка,   бнт,   оглави,   кураж,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ame4o
Категория: Новини
Прочетен: 18979
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930